FIGYELEM! A fórum új helyre költözött!
Gólyaleső linkek, webkamerák: Magyarország - Németország - Gólyalesen (többi kamera) - Gólyamesék, -versek
Egyéb linkek: Webkameralesen blog (webkamerák) - GG Házirend - Technikai tanácsok
© GGFÓRUM 2007-2016
Fórum   >>   GG HÁZIREND - fórumszabályzat, moderálási elvek
Minden, amit a GG-Telelő működéséről tudni kell.

Ez a téma le van zárva!

Listázás időrendben


 © Admin2009. márc. 01. 05:08 | Válasz | #12 
Tartalom

I. Bemutatkozunk
II. Céljaink, elképzeléseink
III. A fórumozás szabályai
IV. Moderálás
V. Képek, linkek elhelyezése a fórumban
VI. A fórum témái, topikjai, szokásaink
VII. Csatlakozás a fórumba, a fórum használata
VIII. Technikai jellegű információk, tanácsok
IX. Amit a gólyákról tudni illik
X. e-mail címünk/a fórum direkt linkje

 © Admin2008. szept. 17. 00:58 | Válasz | #11 
I. Bemutatkozunk

Szeretettel köszöntöm a fórumra látogatókat, és az új fórumozókat!
Az alábbiakban megismerkedhettek a fórum múltjával, a kezdetekkel, illetve a fórum házirendjével és szabályaival.

Judit/Admin

A kezdetek:

A darányi gólyakamerának köszönhetően 2006 óta lessük webkamerán át először Chuck és Ludmilla, majd az újabb kamerák segítségével egyre több gólyacsalád életét.

Az első év után, amikor még csak páran írtunk aktívan a DKKI Vendégkönyvébe, 2007-ben már egy kb. 30 fős, állandó gólyafigyelő csapat gyűlt össze.
A VK adta keretek között tudósítottuk egymást, hogy éppen mi történik a fészekben, hogyan nő fel a 4U (a kisgólyák U-val kezdődő nevet kaptak). Így aki nem láthatta napközben a kamerát, ott értesült mindenről. Saját képtárakat hoztunk létre, hogy láthatóvá tudjuk tenni a napi eseményeket.
Gólyázás közben bukkantunk rá a Dunabogdányban működő kamerára - ahol együtt izgultunk, hogy az ötödik fióka, Pötty felerősödjön - , és a Zalaistvándból közvetítő kamerára, ahol szintén négy fióka nevelkedett abban az évben.
Ekkortól már egyre több külföldi, elsősorban német gólyafészket figyeltünk aktívan.

Az ország minden részéből összegyűlve nagyon jól éreztük magunkat egymás virtuális társaságában. Ez abban is megmutatkozott, hogy egyre többet írtunk, már-már „grafomán” módon. (Az egyik tévériportban pedig Cserko nemes egyszerűséggel úgy mutatott be minket, hogy ”grafomán gólyalesők„ vagyunk.)

A Darányi Gólyalesők I. Országos Találkozóján ismertük meg egymást személyesen. Azt a napot az első pillanattól kezdve úgy töltöttük, mintha már ezer éve ismertük volna egymást. Ekkor váltak igazi GG-csapattá a gólyalesők, a darányi pedagógusok és a MME munkatársai.

Mivel a kapocs egyre szorosabb lett, s még a 2007-es szezon vége felé is csatlakoztak hozzánk újabb gólyalesők, ettől kezdve több, kisebb-nagyobb összejöveteleken erősítettük a kapcsolatainkat.

A 2008-as gólyaszezont már nem a VK-ban kommentáltuk, hanem a 2007 augusztusában létrehozott "Telelőnkben".
A fórum keretei kínálták a lehetőséget, hogy egyre többen csatlakozzanak hozzánk. © Admin2008. szept. 17. 00:53 | Válasz | #10 
II. Céljaink, elképzeléseink

A fórumot azzal a céllal nyitottuk, hogy az összeszokott Grafomán Gólyalesőknek is legyen egy közös „téli szállása”, mint ahogy a gólyáinknak a messzi Afrikában.
Így nyílt ki a Telelő, s vettük birtokba a kis fészkünket.

A kezdetekkor még arra gondoltunk, elég lesz pár topik, ahol beszélgetünk, de az egyre inkább bővülő érdeklődésünknek megfelelően pár hónap alatt kialakult, hogy melyek a legfontosabb, bennünket érdeklő témák, s így nyitottuk ki a további topikokat.

Abban már az elején egyetértés született, hogy ne aprózzuk el, ne legyen átláthatatlan a témák (topikok) mennyisége, hiszen a fórum szerkezete nem ad lehetőséget altémák nyitására.
A témakörök a GG-k érdeklődését, tevékenységét is tükrözik.

A legfontosabb tevékenységünknek azt tartjuk, hogy valamennyi hazai bekamerázott gólyafészekről, a gólyák megérkezésétől a fiókanevelésen át az útrakelésükig a lehető legalaposabban beszámoljunk, elsősorban egymásnak, azoknak a gólyalesőknek, akik napközben nem tudják figyelemmel kísérni az eseményeket.
A webkamerákról mentett képekkel, megfigyelésekkel, információk gyűjtésével amatőr madarászként meséljük el, hogy mit láttunk a fészekben.

Nem célunk semmiféle tudományos munka, mi érdeklődő amatőrök vagyunk, akik a köreinkben lévő szakemberektől kérdezhetünk, ha valamit tudni szeretnénk.
Ami tudást így megszerzünk, azt viszont szívesen megosztjuk olyanokkal, akik még nem hallottak róla, később csatlakoztak. Ez csak úgy tud működni, ha a kérdező előtte megpróbál tájékozódni, visszaolvas, a neten rákeres a témára.

A fórumozók számának olyan mértékű növelése, mint amit a 2008-as gólyaszezon hozott, egyáltalán nem állt szándékunkban. De a darányi honlapról, illetve a nagyhalászi blogból nagyon sokan idetaláltak, majd regisztráltak a fórumba is.

A hozzánk csatlakozók eleinte úgy érkeztek, hogy beleolvasva a fórumba - a kellemes légkört, és a családias hangulatot megérezve - kedvet kaptak a belépésre. Nagy örömmel fogadtuk őket ugyanúgy, mint az utánuk érkezőket, akik közül sokan már „csak” a gólyázás miatt jöttek, és elvonultak egy-egy kedvenc gólyafészkük topikjába. Innentől változott át észrevétlenül a Telelőnk „fórummá”.

Úgy gondoltuk, hogy sok jó ember kis helyen is elfér, és minden gólyabarát megfér köztünk. Kiderült, hogy a nagy számok törvénye alapján olyanok is érkeztek, akiknek más elképzeléseik voltak a fórum szerkezetéről, a fórumozás szabályairól, a fórumozás légköréről, így kényszerűségből írásos formát kellett adnunk a GG-k között addig teljesen természetesnek tartott, egyértelmű, ki nem mondott, íratlan szabályoknak.

Az első fórumévünk tapasztalatai alapján szeretnénk visszatérni az eredeti elképzeléseinkhez.
Elsősorban ahhoz a családias hangulathoz, ami átszőtte a beszélgetéseinket, a találkozásainkat, a fórumozásunkat.
Szeretnénk, ha továbbra is működne a jól bevált, egymásra odafigyelő, egymás érdeklődését szem előtt tartó gólya-, ill. egyéb webkamera figyelés, és mindenki "tenné a dolgát".
Mindezekhez várunk, és szeretettel fogadunk mindenkit, aki így fogadja el a GG-ket és a GG fórumot. © Admin2008. szept. 17. 00:53 | Válasz | #9 
III. A fórumozás szabályai

A fórum szabályainak ismerete és elfogadása alapja a GG fórumon való részvételnek.
(Aki nem ismeri a szabályzatot, az nem mentesül az itt leírtak alól.)

A fórum az SG Ingyenes Fórum rendszerébe tartozik.
A Grafomán Gólyalesők fóruma nyitott, bárki olvashatja, de a hozzászólás regisztrációhoz kötött.
A regisztrálás az Admin jóváhagyásával történik.

A legfontosabb szabályok:

1. A fórumozók kötelesek a hatályos törvényeket, jogszabályokat a hozzászólásukban is betartani, ezekkel ellentétes módon nem nyilvánulhatnak meg.

2. A fórumon nem politizálunk, ne írj semmilyen közvetlenül, vagy áttételesen politikai témájú hozzászólást!

3. Mindennemű burkolt, vagy nyílt reklámozás tilos, s azt a fórumozót, aki csak ezért regisztrál, azonnal kitiltjuk.
(Nem számít reklámnak az egyes topikok témáihoz kapcsolódó információs jellegű, figyelemfelhívó hozzászólás, link.)

4. Ez a fórum egy moderált kommunikációs csatorna, ahol nemcsak a tartalom, de a stílus is lényeges.
Kerülendő a kulturált, folyamatos társalgás feltűnő és szándékos akadályozása, megzavarása!

5. Ne "offold" szét a topikot, azaz maradj a témánál.
Ha mégis ott lenne témán kívüli közlendőd, az "offtopic" szerint járj el (lsd. Moderálás)!

6. Mellőzd az alpári, trágár tartalmú hozzászólásokat, tartózkodj a mások tudatos provokálásától, más fórumozók személye (és nem véleménye) ellen irányuló támadásoktól, becsmérlő vagy megalázó megjegyzésektől.

7. A GG-k egy baráti közösség is, a többség személyesen is ismeri egymást.
Kérünk, hogy vedd figyelembe e közösség belső értékeit, szokásait, és hozzászólásaiddal ne sértsd meg azokat!

8. Aki a fórumról nyomós indok (fórumrombolás, fórumozók sértegetése) alapján kitiltottakkal tart, megkérjük, nálunk lehetőleg többé ne fórumozzon.

9. A fórumokon megjelenő hozzászólások, képek csak személyes használatra nyomtathatók, tölthetőek le, máshol felhasználni az Admin beleegyezésével, vagy a fórum legalján található licenc alapján lehet. Ez alól természetesen kivétel a fórumozó saját bejegyzése, és feltett (webkameráról mentett, s a fórumon bemutatott) képe.
(Mivel a fórumozás során kiemelt szerep jut a képeknek, így azok megjelenítésével, annak szabályaival külön részben foglalkozunk.)

10. Hozzászólásaidat próbáld meg röviden, szabatosan megfogalmazni, lehetőleg ügyelj a helyesírásra (kapcsold be az ellenőrző programot, ha bizonytalan vagy).

11. Ne írj CSUPA NAGY BETŰVEL, mert az kiabálásnak számít.

12. Az ikonok használatánál ne ess túlzásba, ne készíts belőlük "sormintát". © Admin2008. szept. 17. 00:52 | Válasz | #8 
IV. Moderálás


A fórum adminisztrátora és a moderátorok:

Az adminisztrátor (Admin) a fórum tulajdonosa.

Ő határozza meg a fórumon betartandó szabályokat, választja ki a moderátorokat, jogot ad a hozzászólások szerkesztésére, és ő engedélyezi az új regisztrációkat.

A moderátorok különleges jogokkal és felelősséggel felruházott felhasználók, akik minden esetben a teljes hozzászólást törlik, nem vehetnek el, nem tehetnek hozzá egy-egy bejegyzéshez.

Az Admin és a moderátorok szabadidejükben végzik tevékenységüket, így nem biztos, hogy azonnal meglátják, hogy hol kell közbelépniük, ezért legyetek türelemmel, míg intézkednek!

A moderálás szempontjai:
1. Minden olyan hozzászólás vagy kép indoklás nélküli moderálásra, azaz törlésre kerül, amely a fórum szabályaiba ütközik.

2. A szándékosan megismételt, bemásolt hozzászólást töröljük. Tilos a már törölt hozzászólás ismételt bemásolása is.

3. A moderátor joga eldönteni, hogy mi az a morális, ízlésbeli határ, vagy mi az a tartalom, amelyeket még megenged a fórumban.

4. A moderátor figyelmezteti a témától eltérő, vagy a fórumozás szabályait sértő fórumozót.

5. Az Admin a szabályszegés súlyától függően kitilthat vagy végleg törölhet egyes felhasználókat.

6. A kitiltott fórumtagokról, munkájukról, saját fórumukról semmilyen információt nem engedünk megjeleníteni. (Erről a hozzászólás törlése után magánlevélben értesítjük a fórumozót.)

7. A szerkesztéssel, moderálással, a szerkesztőkkel vagy a moderátorokkal foglalkozó hozzászólások, személyeskedő megjegyzések törlésre kerülnek, ha azok nem a konkrét problémára vonatkoznak, ha nem a megoldásukra törekednek.

8. Ha a hozzászóló más személyes adatait (teljes nevét, címét, telefonszámát, stb.) engedély nélkül közzéteszi, a tudomásra jutás után a hozzászólásnak ez a része azonnal törlésre (kipontozásra) kerül.

9. Súlyos szabályszegés miatt, vagy a fórumot bomlasztó, a fórumnak (tagjainak) bárhol, akár a fórumon kívül ártó fórumozót indoklás nélkül kizárjuk.


Egyéb tudnivalók:

Offtopic (vagy offtopik, röviden off):
Az adott témához nem kapcsolódó üzenet, megjegyzés. Kerülendő! Ha megtöri a témában folyó társalgást, azt a felhasználók – jogosan – zokon veszik.
Privát természetű kommunikációra email küldését javasoljuk.
Ha mégis szándékosan offtopic bejegyzést követ el valaki, fogja rövidre, és jelezze az üzenetben (pl: OFF Nézd meg a leveleidet ON).

Flame:
Indulatos bejegyzés, megjegyzés vagy vita. A témákon belül ajánlott kerülni.
Mivel a flame gyakran szalonképtelen és/vagy nem tartozik szorosan a fórum témájához, a moderátorok, az értelmetlen vitát elkerülendő, figyelmeztetik, moderálják az adott üzeneteket, témákat, felhasználókat.
Ha bárki heves vitába keveredik, provokálják stb., javasolt higgadtan, kulturáltan válaszolni, "elszámolni tízig", nem pedig azonnal, hirtelen felindulásból válaszolni. Az ilyen reakciók általában tovább rontják a helyzetet, és még kellemetlenebb helyzetbe sodorhatják az illetőt.
Aki sértő hozzászólást talál, akár neki címezve, akár másnak, vagy eltévedt, fölösleges, trágár üzenetre bukkan, értesítse a moderátort.

Flood (ismétlés):
Ha nem szándékos (azaz véletlen) az ismétlés, egy bejegyzés meghagyása mellett a többi példány törlésre kerül. Szándékos floodnak számít, ha valaki az adott hozzászólást egy vagy több topicban, több alkalommal helyez el.

Forrás: keresőben talált fórumszabályzatok, netikett leírások

 © Admin2008. szept. 17. 00:52 | Válasz | #7 
V. Képek, linkek elhelyezése a fórumban

Mivel a megfigyelt webkamerák képein keresztül tájékoztatjuk fórumozó társainkat, így a leírt megfigyelések mellett a képek megjelenítésének is nagyon fontos szerepe van.
Az ezzel kapcsolatos szabályokat az alábbiakban olvashatjátok.

1. A webkamerák képeit szinte kivétel nélkül szabadon másolhatjuk, hozhatjuk el saját fórumunkra. (A kivételekről az adott topic leírásában szólunk.)
Van ahol leírják, van ahol elvárják, hogy a megjelenített képet teljes egészében, azaz vágatlanul adjuk tovább, mutassuk be.
Ez azt jelenti, hogy minden felirat, dátum, reklám rajta kell, hogy maradjon.
A fórumunkra csak ilyen, eredeti képet szabad feltölteni.

2. Ha a képnek olyan részlete van, amelyet fontos kinagyítani, vagy kivágni, akkor azt csak az eredeti képpel együtt mutathatjátok be.

3. A kettős, osztott képeknél (pl. Zalaistvánd, esetenként Nagyhalász, Gebesee, stb.)
vágás esetén a kép mindkét felét be kell mutatni! Kivéve az animációt.

4. A képek felrakásánál törekedjetek az időrendre, a fészekben zajló események sorrendjére. (Később, tehát a folyamatosan felrakott képek után már csak linkelve mutathattok be régebbi, de még aznapi képet, de azt is csak abban az esetben, ha valami fontos, érdekes eseményt mutat be.)

5. Próbáljátok arra figyelni, hogy előttetek ki, milyen képet tett fel.
Kicsi odafigyeléssel elkerülhetitek, hogy megközelítőleg hasonló újabb képet már ne tegyetek fel, ha előttetek más már megtette.

6. Mivel már vannak olyan fórumozók, akik un. automata képmentést (archiválást) is használnak, így az erre vonatkozó kérés az, hogy a mentett képeikhez, animációikhoz írják oda a mentés módját, időpontját.

7. A máshol talált kameraképek, vagy az egyéb fotók mellett, ha az nem a saját művetek, mindig tüntessétek fel (lehetőleg belinkelve)
a forrást, ahonnan letöltöttétek.

8. A fórum egyes topikjainak gyorsabb letöltése érdekében minden képet "kattintós" változatban mutatunk be.
Ehhez a Pic-Upload a legalkalmasabb rendszer, annak is a 300-as méretű képe (részleteket a technikai tanácsoknál olvashatsz).

9. Nagyméretű képek csak ritkán, kivételes esetekben kerülhetnek fel. Erről a topikleírásnál szólunk.

10. Egy hozzászólásban egyszerre kettő darab (kb. 300-320-as méretű) képet lehet feltenni. (újabb, nagyobb méretű képet adó képfeltöltő használata miatt)
Kivételes esetben, ha mégis fontos, hogy három kép legyen egymás mellett (pl. három kamerakép egy helyről), akkor kisebb, kb. 200-as méretű képet tegyetek fel.
Ha szöveget írtok a bemutatott kép előtt, vagy utána, akkor a képeket, vagy az azok után következő szöveget újabb sorba helyezzétek, hogy a képek mindig a bal lapszélről legyenek láthatóak. (Így elkerülhető az, hogy a szöveg hosszúságától függően különböző helyen jelenjenek meg a képek.)

11. A fórum nem képtár, főleg nem egy-egy fórumozó képtára, ha sok szép képed, képsorod van, akkor célszerűbb egy saját képtárat nyitni, a annak az albumait belinkelni.

12. Ne tegyetek fel egymás után hasonló, alig változó mozdulatokat tartalmazó képeket, bármennyire is szépnek, kedvesnek is tartjátok azt.

13. Animációt csak link formájában tehettek fel. A link címeként az Animáció szó után bármit írhattok, ami szerintetek felkelti a figyelmet. Pl. Animáció: Bornheim1 - fészekharc 09:10-től (Ha kapcsolódik egy előzően betett képhez, akkor arra a hozzászólásra válaszolva könnyebben tudjuk azonosítani, hogy mikor történt a jelenet.)

14. Ha valaki automata program segítségével ment le képet, és abból készít animációt, mutat be képet, szeretnénk, ha odaírná ezt (pl. automata mentés), ezzel is megkülönböztetve a lementett képet azoknak a gólyalesőknek a képeitől, akik a számítógép előtt ülve figyelik, hogy egy-egy szép képet lementhessenek.

15. A mozgó gif-ikonokra nem vonatkozik a linkelési szabály, illetve csak a Csevegőben tehető fel kisebb méretű (kb. 150-es) mozgó, animált kép.

16. A moderátorok nem rakosgatnak át egyik topikból a másikba képeket, hanem indoklás nélkül kitörlik azt, ha rossz helyre került.

17. Ugyanígy a nagyra sikerült képeket is indoklás nélkül törlik. Ezeket kisebb méretben újból feltehetitek.

18. A "képismétléseknél", azaz, ha egy képet többen is feltesznek, a legelsőt hagyjuk meg, a többit indoklás nélkül töröljük. (A fórum hibájából adódó, ugyanazzal a számmal megjelenő duplázást nem törölhetjük, mert akkor mindkét hozzászólás eltűnne.)

19. Az álló, azaz hosszúkás képeket kisebb képméretben tegyétek fel!
(Ha az alapja megmarad 300-320-as képpontnak, akkor a magassága ennek akár a duplája lehet.)

20. Linkek elhelyezésénél lehetőleg az eredeti címet írjátok be a link címe helyére! Pl. ha egy cikket hoztok, akkor előzetesen is felhívhatjátok rá a figyelmet, idézhettek belőle, de ez el is maradhat.
A cikk/hír/video/stb. eredeti címét adjátok meg, hogy ezzel is tájékoztassátok a fórumozókat, hátha valakinek éppen nem alkalmas pl. egy video, hangzó anyag megnyitása. © Admin2008. szept. 17. 00:52 | Válasz | #6 
VI. A fórum témái, topikjai, szokásaink

Általános tudnivalók:
A fórumot tekintsd egy "háznak", ahova belépve köszöntöd a jelenlévőket, ha kedved van hozzá, akkor beszélsz magadról, elmondod a gondolataidat, ismerkedsz, barátkozol a fórum tagjaival. Ennek helye a Csevegő, azaz a társalgó.
Innen kiindulva az érdeklődésednek megfelelő topikokban, "szobákban" beszélgethetsz az adott témáról.

A webkamerás megfigyelések topikjaiban különösen figyeljetek a tématartásra, magánbeszélgetés ne kerüljön a képek, a leírt megfigyelések közé.
Ha ezt mégis elfelejtenétek, a moderátor indoklás nélkül törli az adott hozzászólást, vagy a hozzászólásnak ezt a részét.
Pl. ne kérdezzetek rá, hogy ki hol volt eddig, vagy meggyógyult-e, vagy megírta-e a leckéjét, stb. Az ilyen jellegű beszélgetésekkel ne offoljátok az adott témát!
Vannak kivételes esetek, amelyeket az adott topiknál részletezek.
fontos, hogy mielőtt valamelyik topikba írtok, elolvassátok a topik alcímét, abból könnyen tájékozódtok az oda illő témáról.

Néhány tanács a gólyaleséshez:
- Ahogy a webkamerák segítségével belelátunk a vadon élő állatok életébe, úgy eddig nem látott jelenetek tanúi is lehetünk, .
- Vedd ezt figyelembe, ne hasonlítsd a vadállatok életét a háziállatok viselkedéséhez, ne ruházd fel őket az emberi viselkedés egyes elemeivel.
- Ezeket figyelembe véve a fórumon se "bánj" úgy velük, mintha valamiféle hobby-állatok lennének.
- Tartsd tiszteletben a szokásaikat, az emberi gondolkodás szerint logikátlan "lépéseiket", tetteiket.
(Pl. tojások szelektálása; vagy kronizmus = Saját utódok megölése, majd elfogyasztása, vagy megetetése...; nagyobb, életképtelennek ítélt fióka kidobása a fészekből, stb.)
- Ne ess kétségbe, ne kelts pánikot, ha mégis olyat látsz, ami szerinted nem rendjén való.
- Ha valami baj történik, olyan, amit emberi segítség nélkül nem lehet orvosolni, akkor természetesen jelezd, elsősorban a kamerát üzemeltetőknek, ill. a területileg illetékes Nemzeti Park munkatársainak.
- Ezt az utat (MME ill. Nemzeti Parkok) minden, nem kamerás gólyafészekben történő probléma esetében is járd be!

Csevegő jellegű topikok:
ezekben (lehetőleg a téma tartásával) kötetlenül beszélgethettek. De itt is kerüljétek az olyan témát, aminek külön topikban van a helye!

Csevegő
- A fórum előszobája, társalgója, központi helye. Ha belépünk a fórumra, itt köszöntjük a többieket (ezek után már máshol ne köszönjetek be!), itt köszöntjük az ünnepelteket, itt zajlik a "családi életünk".
- Az évek során szokássá vált hogy palipapa kora reggel kávéval ébreszti a fórumozókat, majd erzsi nagyi hozza a bőséges reggelit, ill. teríti meg az ünnepi asztalt, és péntekenként "riszál egyet" ;-) a dolgozók jobb kedvére. Ahogy elrepülnek gólyáink, Katuci kisvonata a gólyák távozásától "húzza" a napokat, amíg azok el nem fogynak. (Hagyomány szerint C&L, a darányi gólyapár "menetrendje" szerint, de ez valamennyi gólyafészekre vonatkozó tavasz-, ill. gólyaváró szokás.)
Vannak megszokott be- és elköszönések, vannak olyan alkalmi képek, jelek, amiket mindig ugyanazok a személyek használnak. Kérjük, ezeket a szokásokat figyeljétek meg, és tartsátok tiszteletben, ne "koppintsátok" le azokat.
- A csevegőbe csak jelzés értékű (kisebb)képeket tegyetek fel, maximum 200-as képméretben, hogy a beszélgetést ne zavarják a nagyobb méretű képek.
- Itt abban az esetben térhettek el a képek eredetének megjelölésétől, ha azt abban a méretben (indexkép), képlinkkel teszitek fel, ahogy az pl. a Google képkeresőjében megtalálható. Ezek általában nem nagyobbak a 200-as méretnél, így megfelelnek a Csevegőbe feltehető kisebb kép szabályának is.)

Kuckó a hazai gólyáknak, madaraknak
- Minden olyan információ ide kerül, amit a nem kamerás gólyafészkekről, bárhol az országban megfigyelt madarakról szereztek. Képekkel, hírek linkjeivel, szóbeli megfigyelésekkel tájékoztathattok.
Ide kerülnek télen a saját madáretetős megfigyelések, képek is.

Fotók - képek
- Elsősorban saját fotók, és a fotóalbumjaitok linkjei kerülnek ide. Ha máshonnan hoztok fotót, akkor minden esetben a képek szerzőjét is tüntessétek fel, illetve a lelőhely linkjét tegyétek be.

Örökbefogadott gólyáink
- Itt adunk hírt róluk, beszéljük meg az állatkerti találkozó részleteit, ide tesszük be a találkozónk készült fotókat, az albumok linkjeit.

Házi kedvenceink
- A velünk együtt élő, saját gondozású állatainkról beszélgetünk, mutatjuk be a róluk készült fotóinkat.

Hobby - kézimunka, kert, virág, főzés
- A címben felsoroltak magukért beszélnek. Itt cserélhetjük ki főző-sütő tapasztalatainkat, receptjeinket, mutatjuk meg kézimunkáinkat, kérünk növényápolási tanácsokat, mutatunk képeket a kertünkről, az elkészült ételeinkről.

Vándorbogár - Geoláda
- A geoládás kirándulásokról, illetve az "utazókról" szóló hírekről számolunk be.

Szervező topik - Hol laksz?
- Mmaya jóvoltából GG-térkép készül. Ha megadod lakóhelyed nevét (pontos cím nem kell!!), akkor kapsz egy kis zászlót a virtuális GG-térképen.

Webkamerás topikok: Ezekben a topikokban a webkamerákról mentett képeket mutatjuk be, a megfigyelt gólyák (madarak és egyéb állatok) életének pillanatairól számolunk be, figyeljük a történéseket, képpel, szöveges bejegyzéssel informáljuk azokat, akik nem látták a kamerákat.
A fórumozók közötti magánjellegű beszélgetés a webkamerás topikokban tilos!(A kivételekről a leírásoknál térünk ki.)


Darány
- Képek, megfigyelések és információk a darányi gólyák életéről
- A fórum szabályaitól eltérő kivételek ebben a topikban:
A kamera kezelői, működtetői (Cserko, dumdum, hejo) felvethetnek más témát is, saját, személyes dolgaikról, a darányi iskoláról, Darányról is beszélgethetnek. (Természetesen ez azt jelenti, hogy ebben az esetben a fórumozók is eltérhetnek a topik témájától.)
Nekik a nagyobb kép feltöltése is megengedett.

Dunabogdány
- Képek, hírek, megfigyelések és információk a dunabogdányi gólyákról
- Ha a kamera nem működik, akkor a helyszínen készített fotók kerülnek a kameraképek helyébe, valamint a megfigyelő beszámolója.

Hortobágy
- Képek, megfigyelések és információk a hortobágyi gólyákról
- A helyszínen készült fotók bemutatása, beszámoló a látottakról
- Hortobágyi témák, Madárkórház, a puszta, a kisállatkert is szóba kerülhet itt.

Kiskőrös
- Képek, megfigyelések, információk a kiskőrösi gólyákról

Kölked
- Képek, hírek, információk a kölkedi gólyákról
- A Fehér Gólya Múzeum munkatársainak információit is ide várjuk.

Nagybajom
- Képek, megfigyelések, információk a nagybajomi gólyákról
- Mmaya beszámolói a város többi gólyafészkéről

Nagyhalász
- Képek, megfigyelések, információk a nagyhalászi gólyákról
- A fórum szabályaitól eltérő kivételek ebben a topikban: A kamerát működtető MME-munkatársak eltérhetnek a topik témájától (ebben az esetben a fórumozók is), illetve feltehetnek nagyobb méretű képeket is.
- Kérés: Ahhoz, hogy a kameráról mentett képeket Karcsi (MME-munkatárs) könnyebben vissza tudja nézni (ezek alapján tud esetleg visszakeresni az archívumban), lehetőleg ne beszélgessetek sokat, a "tetszésnyilvánítást" is korlátozzátok. Ezzel is segítitek a munkáját, amire a szabadidejéből áldoz.

Röszke
- Képek, megfigyelések és információk a röszkei gólyákról
- A közelben lakó GG-k beszámolói, helyszíni tudósításai

Tápiógyörgye
- Bár a kamerát leszerelték, de a Tápióságból többször kapunk információkat, így a volt kamerás fészekről is.

Zalaistvánd
- Képek, megfigyelések, információk a zalaistvándi gólyákról
- A fórum szabályaitól eltérő kivételek ebben a topikban: A kamera üzemeltetését felügyelő MME-munkatárs (papa) eltérhet a topik témájától (ebben az esetben a fórumozók is), illetve feltehet nagyobb méretű képeket is.

Európai fehér gólya webkamerák
- Képek és információk az európai gólyafészkek életéről
- A japán feketecsőrű gólyákról is ide tesszük fel a képeket.

Német fehér gólya webkamerák
- Képek, információk valamennyi német fehér gólya életéről
- A kamerás fészkek mellett bármelyik német gólyafészekről, gólyamentő állomásról, stb. szóló hírnek, beszámolónak is itt a helye.
- A német jeladós gólyákról is ebben a topikban írunk.
- Fontos! A Regioweb kameráinak képeit csak belinkelve mutathatjuk be, a képek megjelenítése tilos!

Fekete gólyák
- Képek, információk hazai és külföldi fekete gólyák életéről
- Az olyan webkamerás helyekről, mint pl. a Makovban üzemelő mentőállomás, a kép előterében lévő, a képből jól kinagyítható fekete gólyák képeit is itt mutatjuk be. (A képkivágásról szóló szabályok itt is érvényesek.)
- A portugáliai fakókeselyű fészekben vendégeskedő fekete gólyákról is ide kerülnek a képek, de ha fakókeselyűt mutat a kamera, azt a Mindenféle madarak... topikba tegyétek!

Pingvin webkamerák
- Topik csak pinguknak! ;-)
- Természetes élőhelyeken, és állatkertekben élő pingvinek webkameráinak képei

Mindenféle madarak webkamerái
- Egyéb madarak (nem gólyák) webkamerás képei

Egyéb állatok, tájak, stb. webkamerái
- Képek mindenféle állatokról, és egyéb témájú webkamerákról

Információs topikok:

MME
- MME hírek, információk
- Télen az MME madáretetőt mutató webkamerájának képeit is itt mutatjuk meg.

PiTE
- PiTE - hírek, információk
- A Pilis Természetvédelmi Egyesület munkatársaitól, honlapjáról származó információk

Magyar jeladós fehér gólyák
- Apaj (és Ipoly) útját követjük hosszú utazásuk során.
- A gilice.hu gólyás hírei
- Külföldi jeladós gólyákról a megfelelő topikban adunk hírt, itt csak olyat, ami összefügg Apaj útjával.

Állatkertek, Nemzeti Parkok
- hírek, érdekességek a hazai és külföldi állatkertekből, nemzeti parkokból

Hírek, információk, aktualitások
- Hírek, információk, állat- és természetvédelem témában
- Ne tegyetek ide olyan híreket, amelyeknek más topikokban lenne a helye, pl. MME-hírt, állatkerti hírt, vagy hazai gólyákról, madarakról szóló hírt.

Linkek
- linkek, hogy könnyebben eljussunk mindenhova
- ide olyan weboldalak linkjeit tehetitek be bármilyen témában, amelyek fontosak, hogy elérhetőek legyenek mindenki számára
- A link mellé egy rövid leírást is mellékeljetek az oldal témájáról.
- A hozzászólás, kommentelés itt tilos!

GG Receptgyűjtemény
- összegyűjtött receptjeink - ha kérdésed van, a Hobby topicba írj!
- lezárt topik

Hangulatjelek, gif-ek
- Csak az új honlap, weboldal linkjét tegyétek be, itt sem kommentelünk!

Admin
- Üzenet az Adminnak (golyaforum@gmail.com), az Admintól
- Nem beszélgetős topik!

GG HÁZIREND - fórumszabályzat, moderálási elvek
- lezárt topik

 © Admin2008. szept. 17. 00:52 | Válasz | #5 


 © Admin2008. szept. 17. 00:52 | Válasz | #4 
VII. Csatlakozás a fórumba, a fórum használata


1. Ha részt szeretnél venni a fórumozásban, ahhoz regisztrálnod kell magad.

2. A regisztrációt a fórum Adminja hagyja jóvá.

3. A jóváhagyás után a fórumba lépésed előtt az SG-rendszer által megküldött ideiglenes jelszót kell módosítanod.

4. Egy személy csak egy (nick)névvel fórumozhat (kivétel az Admin és moderátor nick használói), amennyiben valaki több nevet használ, s az tudomásunkra jut, mindegyik regisztrációit töröljük.

5. A fórumrendszer automatikusan jelzi, ha ugyanolyan név szerepel a fórumon, mint amilyet eredetileg választana az új fórumozó. Ebben az esetben ugyanannak a névnek a változataival se próbálkozzatok, inkább valamilyen egyedi, kitalált névvel regisztráljatok.
Ha mégis lenne hasonló nicknév a fórumon, akkor az Admin értesít erről.

6. A törölt, vagy kitiltott fórumozók ismételt regisztrációját indoklás nélkül töröljük.

7. A fórumba lépés előtt kérjük, hogy olvassátok el a házirendet, ("A fórum szabályainak ismerete és elfogadása alapja a GG fórumon való részvételnek.") ismerkedjetek meg a fórum témáival.

8. A regisztráció engedélyezése után két hét áll rendelkezésre, hogy bejelentkezzetek, a Csevegőben pár szóban bemutatkozzatok.
Ha ezalatt az idő alatt nem jelentkeztek, a regisztrációt töröljük.

 © Admin2008. szept. 17. 00:52 | Válasz | #3 
VIII. Technikai jellegű tanácsok


A GG Fórum technikai tanácsai

A képek mentéséről, képfeltöltésről, képfeltöltők használatáról, képek átméretezéséről a Gólyalesen blogban olvashattok:

->> A GG Fórum technikai tanácsaiA fórum adta technikai lehetőségek használata:

1. Minden regisztrált fórumozó részére automatikusan készül egy Adatlap.
A fórumra belépéskor töltheted ki, de később, a nevedre kattintva változtathatsz a beállításaidon.
2. Az adataidat bárki láthatja, így gondold meg, mit hozol nyilvánosságra!
3. Az e-mail címedet lehetőleg titkosítsd, aki akar, így is tud üzenetet küldeni. Ekkor a postafiókodban egy SG-rendszerüzenet jelenik meg azzal, hogy a fórumon keresztül írt valaki.
2. Hozzászólást csak bejelentkezve tudsz írni, ekkor megjelenik a "beíróablak", ebbe írhatsz, majd a Mehet-re kattintva bekerül az adott topikba.
3. Ha valakinek válaszolni szeretnél, akkor annak a hozzászólásnak a fejlécében jobbról, a |Válasz|feliratra kattints. Ekkor a beírt, elküldött (Mehet) szöveged jobb alsó sarkában megjelenik, hogy kinek válaszoltál. (PL: Válasz 'valaki' üzenetére (#191)
4. A beíróablak alján olyan funkciókat találsz, amik fontos részei az üzenetküldésnek.
Ezek: [ikonok] [makrók] [url] [kép]
5. [ikonok]: Ezek jelek, ikonok segítenek abban, hogy a hozzászólásod szövegét "érzelmi" jelekkel egészíthesd ki, tudasd a többiekkel, hogy pl. nem mérgedben, hanem örömödben, vagy akár vicces kedvedben írtál, mert ezek nélkül könnyen félreérthető ez a kommunikációs forma.
A megjelenő képek közül válaszd ki azt, amelyik a mondanivalód után illik, kattints rá, s a beírásod után azonnal megjelenik a képecske kódja. Ezt akár meg is jegyezheted, s később már így is beírhatod.
Pl. a taps ikonja ez: , a kódja pedig ez: [#taps]
6. [makrók]: Itt a hozzászólás formázásához kapsz tanácsokat, alkalmazását csak a gyakorlottabbaknak ajánlom.
Színeket a fórumon csak az Admin és a moderátorok használhatnak!
A kék színnel - egy kialakult szokás szerint - a jeladós gólyák nevét jelöljük.
7. [url]: Erre kattintva előjön egy kis ablak, s "A link URL címe (http:// vagy ftp:// előtaggal!)" felirat alatti sávba jobb egérgombbal kattintsatok bele, s másoljátok be a link url-címét. Ellenőrizzétek le, nehogy véletlenül két http:// előtag maradjon a címben!
Az OK gombra kattintva megjelenik egy újabb ablak, ide annak a helynek/képnek/cikknek/videónak, stb. a nevét, címét írjátok be, amiről a link szól.
8. [kép]: Ennek segítségével olyan képeket illeszthettek be a hozzászólásotokba, amelyek a méretük miatt nem kívánnak "kattintós" feltöltést, hanem az internetről direktbe feltehetők a fórumba.
Tanács: mindig győződjetek meg arról, hogy valóban akkora-e a megjelenítendő kép, mint amilyennek látjátok. Ennek legegyszerűbb módja, hogy egy új fület megnyitva beillesztitek a kép url-jét, s megnézitek a valódi méretét.

A fórumon tájékoztató jelleggel elhelyezett kiegészítők:

A fórum fejlécében hasznos linkeket találsz, nézd át valamennyit, ismerkedj velük, sok hasznos, érdekes információt, segítséget találsz itt.

A fórum topikjai alatti sávban a fórumra látogatók statisztikai mérését szolgáló alkalmazások láthatóak.
A Mystat 2008 októberétől mér, a Flag Counter 2009 szeptemberétől, Revolver Maps 2009 decembere óta méri a látogatókat.

A fórum legalsó ikonja jelzi, hogyan használható fel az itt megjelent tartalom:
"Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható"

Technikai jellegű kérdéseiteket a Segítség! topikban tegyétek fel, illetve ott gyakoroljátok a képek feltevését, stb.

.
 © Admin2008. szept. 17. 00:52 | Válasz | #2 
Amit a gólyákról tudni illik


Linkeket, információkat a Gólyalesen blogban találsz.

A fehér gólya címke alatt pl. ezeket: ->> A fehér gólya (Ciconia ciconia)
 © Admin2008. szept. 17. 00:52 | Válasz | #1 
Fontos! Mentsd el magadnak!


A fórum e-mail címe: golyaforum@gmail.com

A fórum linkje: http://sgforum.hu/forum.php3?azonosito=golyaforum

A fórum rövidített linkje: http://data.hu/url/golyaforum

Ugrás a tetejére

Tárhely és domain a MediaCentertől17 Millió + free counters Bilder oder Fotos hochladen
Creative Commons Licenc
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható